Bildiri Çağrısı

DOĞAL AFETLER VE DİN

 

En mükemmel bir şekilde yaratılan ve yeryüzünün halifesi yapılan, yeryüzünde bulunan her şey kendisi için yaratılan, yer ve göklerdeki bütün varlıklar hizmetine sunulan insanlara yüce Allah, sayılmayacak kadar çok nimet ve imkân vermiş, bu nimetlerden faydalanmalarını, barış ve güven içiresinde yaşamalarını, sadece kendisine kulluk etmelerini, kamu ve kul haklarına saygılı olmalarını, savaş, zulüm, şer, kötülük, fitne, fesat ve ifsattan uzak durmalarını, adaletin ve barışın sağlanmasını, doğanın ve çevrenin korunmasını, toplumda hayrın ve iyiliğin hakim kılınmasını istemiştir.

Dünya hayatında hayır ve şerle, nimet ve musibetlerle imtihan edilen insanlar, nefislerinin kötü arzularına ve şeytanın telkinlerine kapılarak, inkâr, nifak, zulüm, isyan, israf, fitne ve fesat ile, çevreyi kirleterek, kamu ve insan haklarını ihlâl ederek, görev bilincini kaybederek bu sınavı kaybetmiş, bütün bunların sonucu olarak, depremlerde canlara mâl olan kalitesiz yapılan binaların yıkılması, yangın çıkarılması, seller sonucu dere kenarlarına yapılan evlerin yıkılması, terör ve baskı, nimetlerin bölüşümündeki adaletsizlikler sonucu yoksulluk, hijyen ve çevre temizliğine riayetsizlikler, sağlık hizmetlerindeki yetersizlikler, terör, hırsızlık, fuhuş, uyuşturucu ve cinsem sapkınlığın yaygınlaşması, kural tanımazlık, adaletsizlik, zulüm ve benzeri ahlaksızlığın çoğalması gibi maddî ve manevî pek çok sebeple doğal afetler, yetersiz beslenme, savaşlar, iş ve trafik kazaları, bulaşıcı hastalıklar, zihinsel, bedensel ve duygusal engellilik, gıda yetersizliği, işsizlik, geçimsizlik ve zihinsel, bedensel ve toplumsal huzursuzluk insanlara zarar vermektedir.

Peygamberlerin insanlara tebliğ ettikleri hak din İslam’ın temel amacı malı, canı, ırzı, nesli,  dini ve ahlâkı korumaktır. Canın, malın, neslin, onurun, dinin ve ahlâkın, insan ve çevre sağlığının korunması, toplumsal güven, huzur, barış, adalet ve refahın sağlanması için gereken emir, yasak ve ilkeler bildirilmiş, her türlü tehlikeye karşı tedbirler alınması dinî bir görev olarak görülmüştür.

Çoğu kez insanların zulümleri ve dinî ve insanî görevleri ihmalleri, bazen ilahî imtihan sonucu insanlar, terör, salgın hastalıklar, deplemler, yangınlar, kasırgalar, seller, trafik ve iş kazaları, kuraklık, kıtlık, yokluk, pahalılık ve benzeri afet, musibet ve doğal afetlerle karşı karşıya kalabilmektedir.

Yüce kitabımız bize Rabbimizin çok merhametli olduğunu ve kullarına asla zultmediğini bildirmektedir. Fert, toplum ve doğanın maruz kaldığı afetlerin insan kaynaklı olduğunun bilinmesi ve bunların önlenmesi için gereken tedbirlerin alınması gerekir. Elbette bu afetlerin ilahî imtihan kaynaklı olanları vardır. Bunların da bilinmesi ve imtihan karşısında ne yapılmasının öğrenilmesi, İslam’ın ana kaynağı ve insanlık âleminin rehberi olan Kur’an’ın ve Kur’ân’ın beyanı olan Sünnet’in afet ve musibetlere yaklaşımının, afetlerin önlenmesi ve afetlerle nasıl başedileceğinin bilinmesi ve anlaşılır bir şekilde halka aktarması gerekir. İşte bu bilinç ve sorumlulukla; yüreklerimizi dağlayan Maraş depreminin acıları ve anlattıkları da henüz taze iken, yakın tarihte deprem ve sel felakletlerinin acısını yaşayan Düzce’de İlahiyat Fakültemiz ev sahipliğinde, Düzce Üniversitesi Rektörlüğü, Düzce İl Müftülüğü ve Düzce Belediyesi’nin desteğiyle hak din İslam’ın ve diğer dinlerin, her çeşidi ile DOĞAL AFETLER konusunda yaklaşımını dünyanın muhtelif ülkelerinden bilim insanlarının da katılımıyla ortaya koymak ve bu bilgileri aziz milletimiz ve tüm Müslümanlar ile paylaşmak için bir sempozyum düzenlenecektir. Ülkemiz ve İslam düyasındaki bilim insanlarından DOĞAL AFETLER VE DİN konusundaki bilgilerini bütün Müslümanlalra paylaşmaları yürekten temennimizdir.


SEMPOZYUMDA BİLDİRİ HAZIRLANABİLECEK MUHTEMEL KONULAR

 

Doğal Afet Algısı

Ayet ve Hadisler Bağlamında Doğal Afetlerin İlahî Boyutu

Ayet ve Hadisler Bağlamında Doğal Afetlerin İnsanî Boyutu

Doğal Afetler ve Dinî Hayat

Dinlerde Afetlerle İlgili İnanış ve Uygulamalar 

Doğal Afetlerin Dinî Sorumluluklara Etkisi

Doğal Afetlerin Hukukî Sorumluluklara Etkisi

Doğal Afet Dönemlerinde Suç

Doğal Afetler ve İnsan Hakları

Kader Algısı ve Doğal Afetler

Afetlere Karşı Alınması Gereken Önlemler

Birey, Aile ve Devlet Bağlamında Doğal Afetlerle Baş Etme

Doğal Afetlerde Bireylerin ve Yönetimlerin Sorumluluğu

Engellilik ve Doğal Afetler

Doğal Afetlerde Dezavantajlı Bireyler ve Din 

Salgın Hastalıklar ve Doğal Afetler

Doğal Afetlerin Çocuk ve Yaşlılar Üzerinde Etkisi

Afet Sonrası Manevî Danışmanlık Uygulamaları 

Doğal Afetler, Kitle Psikolojisi ve Din

Afetle Başa Çıkma ve Din

Afet Sosyolojisi ve Din

Afetler ve Göçler

Afetlerde Gönüllü Faaliyetler

Afetler, Sivil Toplum Kuruluşları ve Din

Afetlerde Toplumsal Değişim ve Din

Dini Kurumlar ve Afet Yönetimi

Sosyal Medya, Afetler ve Din 

Afetler ve Misyonerlik Faaliyetleri

Doğal Afetler ve Felsefi Sorunsalları

Türk İslam Edebiyatı Metinlerinde Afet Tasvirleri 

Afetler ve Dini-Kültürel Miras

İslam Sanat Eserlerinde Afet Tasvirleri

    Doğal Afetlerin İnsana ve Doğaya Etkisi

       

NOT: Bu muhtemel konular dışında sempozyum başlığıyla bağlantılı diğer konular da değerlendirmeye alınacaktır.